donderdag 13 maart 2008

Gaan we naar zestien clubs in eerste klasse?

De Profliga-vertegenwoordigers van de achttien eersteklassers beslissen vandaag in het bondsgebouw over de toekomst van de Jupiler League. Vooral de Belgische topclubs zijn voorstander van een inkrimping van eerste klasse naar zestien clubs. Maar daarvoor is een op papier twee derde meerderheid vereist. De achterliggende bedoeling van de competitiehervorming is een verhoging van de inkomsten via tv-rechten.

De inkrimping naar 16 clubs moet gebeuren binnen een termijn van één tot drie jaar. Maar de grote jongens willen de afslanking volgend seizoen al, zodat er vanaf het seizoen 2009-2010 met de nieuwe formule gestart kan worden. Haalt dit voorstel het niet, dan blijft het huidige systeem bestaan, al dan niet aangevuld met play-offs.

Play-offs voor Champions League en Uefa tickets

Na een reguliere competitie van 30 speeldagen zouden er play-offs volgen vanaf 2009. Daarin wordt beslist over de landstitel, de Europese tickets en de eventuele degradatie. De kans is reëel dat België er vanaf het seizoen 2009-2010 een Uefa Cup ticket bijkrijgt. Dat maakt in totaal twee Champions League tickets voor de voorrondes en drie Uefa Cup tickets voor eveneens de voorrondes. In die play-offs gaan de nummers 1 tot en met 6 van de reguliere competitie strijden om twee Champions League tickets en twee Uefa Cup tickets. Het laatste Europese ticket komt terecht bij de nummers 7 tot en met 14 die erom zullen strijden via het knock out-systeem. Voorlopig nog allemaal redelijk ingewikkeld, maar het zou zorgen voor meer kwaliteit en spektakel op de Belgische pleinen.

Slachtoffers

Vooral de kleinere clubs in eerste nationale en de tweedeklassers dreigen de grootste slachtoffers te worden. De kleinere clubs zullen dan minder inkomsten krijgen via tv-rechten plus de degradatie naar tweede nationale lonkt nog sneller. Voor de tweedeklassers wordt promotie naar eerste nog moeilijker via dit systeem. Maar de liga van tweedeklassers laat dit niet zomaar gebeuren. Zelfs een voorstel van de Profliga om de tweedenationalers de volgende drie jaar tien miljoen euro te geven, kon hen niet vermurwen.

Geen opmerkingen: